Od bílých přes žluté a oranžové, zelené, flekaté, proužkaté, s různými výběžky a zakřiveními, s výrůstky nebo s celým kloboukem a nebo jen úplně hlaďoučké.
Bez nich prostě podzim začít nemůže!
 
Dýní je veliká přehršel, tak si je pojďme ještě v krátkosti představit. Některé jsou vhodné pouze na dekorování, ale velké množství druhů oceníte zejména v kuchyni.
 
Hokkaido
patří mezi nejpoužívanější druhy dýní používaných v kuchyni. Její předností je, že se nemusí loupat, během tepelné úpravy její slupka krásně změkne. Hodí se do polévek, dýňových placek, koláčů, pomazánek. Lze ji bez problémů uchovávat až do jarních měsíců. 
 
Máslová dýně
jak název napovídá, její dužina je máslově jemná, s lehce nasládlou dužinou.  Poznáte ji podle typického hruškovitého tvaru. Hodí se do koláčů, bábovek, kaší a pyré. S neporušenou slupkou vydrží také až dlouho do jara.
 
Špagetová dýně
O jejím hlavním využití napovídá hned její název - uděláte z ní skvělé "špagety" bez lepku. Stačí ji podélně rozkrojit a dát do trouby řezem dolů. Po upečení se dužina krásně dělí na jemná, dlouhá vlákna podobná špagetám. Využijete ji jako přílohu nebo hlavní chod, stačí vybrat oblíbenou omáčku.
 
Goliáš
není žádným prckem, ale jde o velké, sytě oranžové plody. Skvěle se hodí na zavařování a k výrobě džemů. Využijete i semínka, která se po opražení stávají skvělou pochoutkou. Nedá se dlouhodobě skladovat.
Kvůli své syté barvě a vyjímečné velikosti se používá také na tolik oblíbené haloweenské vyřezávání a dekorování.
 
Muškátová dýně
pro zdárný růst a vývoj plodu potřebuje hodně tepla, proto se u nás nepěstuje tolik jako jiné dýně. Silná dužina se používá do polévek, skvěle chutná pečená jako příloha či základ koláčových těst.
 
 
Stejně jako se většina dýní hodí pro použití v kuchyni, hodí se všechny i k podzimnímu dekorování. Stačí jakýkoliv plod vydlabat, vyřezat otvory dle vlastní fantazie a vložit dovnitř zapálenou svíčku. Ochotně se pak bude dýně smát celý večer!