Jak vypěstovat rajčata na balkoně
rostlinu vysadíme do většího truhlíku nebo květináče
použijeme kvalitní zeminu s hnojivem
umístíme na místo, kam svítí celý den slunce
vhodné je místo pod střechou, aby na rostlinu nepršelo
pečlivě zaléváme a přihnojujeme
Proč jsou rajčata zdravá
čistí organismus, obnovují buňky
obsahují vitamíny A, C, B, E
pomáhají posilovat kosti v těle
rozemnuté listy se používají na bodnutí hmyzem
z nakrájených plodů si můžeš udělat pleťovou masku
NÁŠ TIP: Pro pěstování zeleniny v truhlících a jiných nádobách doporučujeme použití bio zeminy a bio hnojiva. Výrobky z řady Natura neobsahují žádné chemické látky a s jejich použitím budou rostliny krásné a silné a jejich plody budou nejen chutné, ale především zdravé.
Roubovaná zelenina plodí lépe
V posledních letech se stále častěji prosazuje tak zvaná roubovaná zelenina. Například rajčata roubovaná na silně rostoucí podnože spolehlivě plodí a jsou méně náchylná vůči chorobám. Na jaře si z našich zahradnických center můžete odnést kromě rajčat také roubované okurky, melouny nebo lilek.
Rozhodující pro kvalitní růst jsou podnože od přírody rezistentní proti škůdcům a některým chorobám. Podnož svým silným růstem stačí zásobit živinami dva nebo tři výhony s mnoha plody. Zajímavou variantou umístění těchto rostlin je například špalír z rajčat na balkónu, terase nebo ve skleníku.
Okurky hadovky se přednostně roubují na rezistentní podnož dýně, aby se zabránilo pravému padlí, které se často vyskytuje ve sklenících a bez chemického postřiku se nedá potlačit. Pro pěstování na balkonech jsou zajímavé miniokurky dlouhé asi 10 cm vhodné pro přímý konzum.
silnější růst
lepší kvalita plodů a listů
vyšší odolnost vůči chorobám a škůdcům
vyšší a jistější úroda plodů
Zdravé a chutné zeleninové recepty
Klasický waldorfský salát
4 pevná jablka, 2 stonky řapíkatého celeru, 2 lžíce citronové šťávy, 3 hrsti vlašských ořechů, 5 lžic kvalitní majonézy, listy salátu k podávání, špetka soli
Jablka omyjeme a nakrájíme na kostky, zalejeme citronovou šťávu. Přidáme ořechy, nakrájený nebo nastrouhaný celer, sůl a majonézu. Všechno důkladně promícháme. Na talíř položíme list salátu, na něj narovnáme připravený salát a podáváme. Majonézu můžete nahradit zakysanou smetanou. Salát lze doplnit o lžíci medu a několik kuliček hroznového vína.
Sýrový koláč z cukety
5 cuket (cca 1 kg), 100 ml olivového oleje, 2 větší cibule, půl lžíce soli, 1 lžíce sušeného oregana, 6 vajec, 250 g bílého jogurtu, 150 g mouky, 1 lžíce kypřicího prášku, 200 g feta sýru, svazek čerstvé petržele, červená mletá paprika, sůl a pepř
Troubu předehřejeme na 180 C. Čtyři cukety nakrájíme na kostičky a zbývající odložíme na později. Cuketu osušíme. Na pánvi si rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou cibuli i cuketu, osolíme a přidáme oregáno a zhruba 10 minut opékáme. Mezitím v míse rozšleháme vejce s jogurtem, přidáme kypřicí prášek, mouku, a nakonec i fetu nakrájenou na kostičky. Zeleninu přemístíme z pánve do těsta, přidáme natrhanou petrželku a promícháme a přemístíme do zapékacího pekáčku. Poslední cuketu nakrájíme na tenké plátky a rovnoměrně ji rozmístíme na těsto. Můžeme mírně posypat mletou červenou paprikou. Vložíme do trouby a pečeme přibližně 30 minut, dokud povrch nezezlátne.
Choriatiki – řecký salát
3 rajčata, 1 větší okurka, 1 červená paprika, 1 červená cibule, 40 g černých oliv, 150 g sýru feta, 100 ml olivového oleje, lžíce oregana, podle chuti balzamikový nebo vinný ocet, sůl, pepř
Okurku oloupeme a spolu s rajčaty nakrájíme na větší kusy. Papriku nakrájíme na širší proužky, cibuli na klínky. Všechnu zeleninu i olivy rovnou rozdělíme do misky, přidáme olivy a sýr nakrájený na kostky nebo plátky. Na zálivku smícháme olivový olej ocet, ocet, oregano, sůl a pepř. Olivovým olejem opravdu nešetříme, správné choriatiki ho chce hodně, nestačí jen zakápnout. Podáváme s bílým pečivem.