www.dvorakasyn.cz :: Výtečné jahody z vlastní zahrady (29.08.2016 - 07:24)

zpět na výpis článků

Chcete si pochutnat na výborných jahodách z vlastní zahrady? Vypěstovat si vlastní chutné plody není tak těžké, stačí jen dodržet několik zásad.

Kdo nakupuje sazenice jahodníku na trhu zabalené do novinového papíru, nemůže se divit, že nevypěstuje pěkné plody. Zárukou zdravé a bohaté úrody je pouze certifikovaný výsadbový materiál, který zaručuje pravost odrůdy, kvalitu a absenci virových onemocnění.

Nepodceňujme však ani přípravu půdy a minerální hnojení před výsadbou. Záhon musí být nakypřený do hloubky asi 25 centimetrůa zbavený všech vytrvalých plevelů. Protože jahodník výborně roste na slabě kyselých půdách, je vhodné při přípravě půdy zapravit zahradnický substrát – na 10 m2 asi 75 litrů substrátu, použít lze i čistou rašelinu.

Spolu se substrátem doplníme do půdy potřebné živiny, nejlépe NPK (300 g/10 m2) nebo Cererit (500g/10 m2). Použít můžete i speciální granulovaná hnojiva, která se aplikují do jamky přímo při výsadbě sazenic.

Při jarní výsadbě je nejlepší použít zakořenělé sazenice jahodníku předpěstované v různých typech sadbovačů nebo květináčů. Vysazujeme do jamky hluboké 10 až15 cmtak, aby srdéčko bylo nad úrovní terénu, nesmí být tak zvaně utopené. Zeminu kolem sazeničky umáčkneme, aby byl kořenový systém pevně spojen s okolní půdou.

Můžeme vysazovat do řádků, dvouřádků s různou roztečí, trojsponu v řádcích nebo do záhonu bez uliček v meziřadí. Každá rostlina potřebuje kolem sebe prostor 35 x35 cm.

Velice prospěšné pro rostliny jahod je pěstování na slámě. Je to způsob pěstování velice přirozený a výhodný pro rostliny i pro půdu. V době květu se na záhon mezi rostliny jahodníku nasype slámový mulč v tenké vrstvě. Plní tak stejnou funkci jako fólie, na rozdíl od ní se však do půdy dostane organická hmota, ze které se vytvoří humus.

Vysazovat také můžeme i na fólie a černé netkané textilie. Výhodou je nízké zaplevelení záhonu a malá náročnost na údržbu jahodiště, naopak hrozí přemnožení škůdců (mravenci, svilušky, hraboši) a vysoké teploty na povrchu fólií v letních měsících, které snižují životnost rostlin a odolnost proti houbovým chorobám.

 

Vybíráme vhodnou odrůdu

Každá odrůda jahodníku má svou typickou charakteristiku v chuti plodů. Na světě jsou stovky dobrých odrůd, které si můžete vybrat, abyste potěšili svoje chuťové buňky. V přehledu jsou uvedeny u nás nejpěstovanější odrůdy s nejlepšími chuťovými vlastnostmi, celkově se v České republice pěstuje asi pět desítek odrůd. 

 

Velkoplodé zrající v červnu

Karmen – česká odrůda s velkými plody taštičkovitého tvaru, tmavě červené, lesklé barvy. Dužnina je tmavě červená, šťavnatá s dutinkou. Chuť je velmi sladká a aromatická po lesních jahodách. Odrůda má velkou plodnost a je odolná vůči chorobám. Je jednou z nejchutnějších odrůd.

Korona – holandská odrůda, plod je středně velký, protáhlý, lesklý, tmavě červený. Dužnina je plně červená, pevná a šťavnatá. Chuť je jemně navinulá, aromatická, velice příjemná. Odrůda má velkou plodnost a je odolná vůči chorobám.

Senga Sengana – oblíbená starší německá odrůda, dobré chuti se středními plody, tmavě červené, lesklé barvy. Dužnina je středně pevná, šťavnatá. Chuť je kořeněná, sladce navinulá a aromatická. Plodnost je velká, je náchylná na plíseň šedou pouze v deštivém počasí.

Sonata – nová holandská odrůda, velké, těžké, lesklé plody pravidelně krátce kuželovitého tvaru, světle červené barvy. Chuť je výrazně sladká, šťavnatá, velice lahodná. Odolnost vůči houbovým chorobám je střední.

Darselect – francouzská odrůda, krásné velké plody, světle červené barvy výrazně sladké. Plody mají atraktivní vzhled i chuť. Plod je pevný a šťavnatý. Odolnost proti chorobám vysoká. Plodnost je velká.

Rumba – nová holandská odrůda, plody jsou velké, plně červené a lesklé, pravidelně kuželovité, velice atraktivního vzhledu. Dozrávají velmi raně a jsou sladké. Výhodou je vysoká odolnost na všechny známé houbové choroby.

Velkoplodé zrající celoročně

Selva – kalifornská, velkoplodá stáleplodící odrůda. Je nenáročná na pěstování a ze všech stáleplodících odrůd roste v ČR nejlépe, velmi vitálně jako odrůdy jednouplodící. Plodí v červnu a pak zase od konce července a plně až do října. Všechny plody jsou středně velké až velké, velmi chutné.

 

Velkoplodé převislé zrající celoročně

Mara de Bois – francouzská odrůda silně odnožující a plodící na odnožích v roce jejich vytvoření. Plody jsou středně velké, plně červené. Chuť je výborná, středně sladká a jemná.

 

TIP:

Jahodníky v závěsných květináčích a truhlících se budou vyjímat na pergolách, balkónech nebo okenních parapetech. Do těchto nádob se vysazují stáleplodící a převislé odrůdy, které přináší sklizeň jahod celoročně. Vyžadují mírné zastínění nebo slunce část dne, aby nedošlo k přehřátí kořenového systému, a pravidelnější přihnojování během vegetace.

 

Více o odrůdách v KATALOGu Jahod

 

Další fotografie

 

Copyright 2016 www.dvorakasyn.cz

design GRAFITAL