Právě v těchto dnech se začíná prodávat roubovaná zelenina. Proč je stále oblíbenější? Jak by nebyla, když rajčata, okurky, melouny, lilky, ale i další druhy zeleniny naroubované na silných a odolných podnožích, mají bujný růst, velkou odolnost proti škůdcům a jsou výjimečně plodné?!

Co je na roubované zelenině tak zajímavého, že se už posledních letech stává vyhledávaným sortimentem? Kvalitní výkonná odrůda je naroubována na bujně rostoucí podnož příbuzné rostliny – například okurka na tykev, rajče na lilek, pro lilek jiná odrůda lilku a podobně. Přesná identifikace podnože se nikde neudává, protože je součástí know how. 

Proč je roubovaná zelenina tak odolná? Společnou vlastností podnoží je obří kořenový systém odolný proti chladu a přemokření. Výsledkem je bujný růst a odolnost ušlechtilé části rostliny. Okurky hadovky tak poskytují extrémní výnosy a dožívají se podzimu, protože kořeny dýně snesou sucho, mokro i chlad, což je pro skleníkové hadovky smrtelná kombinace. Rajčata dorůstají výšky pěti metrů, jedna rostlina pěstovaná na balkoně poskytne množství absolutně čerstvých plodů vynikající chuti. Obdobné je to u paprik. Pokud máte rádi lilky, stačí vysadit dvě tři rostliny – nejen že dosáhnete soběstačnosti, ale naučíte jíst lilek i sousedy.

 

Nabízíme roubovanou zeleninu v několika druzích, jedním z našich dodavatelů je přední evropský pěstitel tohoto sortimentu. 

 

Více o roubované zelenině zde