Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
cs

Každý má své místo

Aby kamarádi věděli, kam se mají u stolu posadit, můžete jim vyrobit z papíru jednoduchou jmenovku v podobě pejska. Čtvercový papír poskládejte přesně podle návodu na obrázku a na každého pejska mohou dětinapsat jméno kamaráda. Pejska pak položte třeba na židli nebo na stů.

 

Čí vlaštovka dolétne nejdál?

Uspořádejte pro svoje děti a jejich kamarády soutěž! Z obdélníkového papíru si poskládejte vlaštovky. Můžete použít barevné papíry, každý pak bude mít svou barvu a vlaštovky si nebudete plést. Kdo složí vlaštovku nejrychleji? A čí vlaštovka přeletí přes plot?

 

Ke grilování patří čerstvé bylinky

Příprava dobrot na venkovním grilu bývá většinou výsadou mužů, ženám bývá v tomto případě opět vyhrazena práce v kuchyni: příprava nádobí, příborů, nápojů a především toho, co budeme grilovat. Nemusí jít jen o maso, chutné je také grilované ovoce nebo třeba brambory.

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv druh masa, nezapomeňte na bylinky, které se rozvoní po celé zahradě a masu dodají jemnou chuť. Nejlepší jsou samozřejmě čerstvé, právě utržené ze zahrady.

Maso naložte do bylinkové marinády alespoň den dopředu, zeleninu a brambory stačí naložit pár hodin předem.Zbylou marinádou maso při grilování potírejte.Čerstvé bylinky používejte s mírou, jinak by mohlo maso zhořknout.Před použitím listovou hmotu nadrobno nasekejte nebo rozdrťte paličkou na maso a ihned přelijte olejem, aby se nevytratila chuť a vůně.Sušší maso můžeme při podávání ozdobit kouskem domácího bylinkového másla (recept následuje).Pokud grilujete na dřevěném uhlí, nemělo by odkapávat příliš mnoho tuku. Jeho spalováním se uvolňují karcinogenní látky.

 

Vyberte si z bylinek ty nejlepší

Vepřové - bazalka, česnek, dobromysl, kerblík, libeček, majoránka, petržel, rozmarýn, šalvěj, tymián, yzop 

Hovězí - bazalka, česnek, dobromysl, estragon, kerblík, libeček, majoránka, pažitka, petr

Jehněčí - česnek, dobromysl, kerblík, levandule, rozmarýn, šalvěj, tymián

Drůbež - česnek, estragon, kerblík, petržel, rozmarýn, šalvěj, tymián

Ryby - česnek, estragon, kerblík, kopr, pažitka, petržel, rozmarýn, tymián

 

Pikantní bylinková marináda
Několik snítek čerstvé petrželky a majoránky, o něco méně oregana a několik lístků šalvěje velmi jemně nakrájejte, smíchejte s dvěma stroužky prolisovaného česneku a polovinou jemně nakrájené cibule. Přidejte na špičku nože drceného kmínu, půl lžičky červené papriky, půl lžičky pálivé papriky nebo mletého chilli, špetku pepře a soli, lžíci kečupu a vše smíchejte s pěti lžícemi oleje.

Marináda dodá pikantní chuť a výrazné aroma všem druhům masa (na ryby je vhodná s menším množstvím česneku a bez cibule), příjemně přiostří chuť lilku, cuket, hub a různých špízů.