Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
cs

 

 

Nabídka odrůd pro podzimní výsadbu 2014:

balení: 10-pack

odrůdy jednouplodící: Elsanta, Symphony, Sonata, Senga Sengana, Korona, Elsanty, Bounty

odrůdy remontantní (vícekrátplodící): Selva, Aromas

 

Více o odrůdách (jejich nárocích, pěstování i základní charakteristice) najdete v Katalogu JAHOD

Další tipy na pěstování jahod zde

 

 

Proč vám nabízíme právě sadbu z Jahodárny Vraňany?

KVALITA – vraňanská sadba zaručuje plody nejvyšší kvality

SORTIMENT - kromě nejoblíbenějších odrůd jsou k dispozici i speciality a novinky

PROFESIONALITA - sadbu pro vás pěstují skuteční odborníci

NADŠENÍ - Hančovi pracují nejen s maximálním nasazením, ale i s láskou

ZÁVAZEK - spokojený musí být každý zákazník 

SPOLEHLIVOST - Hančovi vždy splní, to co slíbí

ZKUŠENOST - 15 let úspěšného pěstování o lecčems vypovídá

 

Jahody z Vraňan

Chuť a vůně letošních čerstvých jahod jsou už nenávratně minulostí. Letošní jahodové léto už připomínají jen sklenice s marmeládou a mražené plody, přesto bychom vám rádi představili ty, kteří mají na vaší letošní úrodě svůj podíl. Pokud jste totiž koupili sadbu jahod v našich zahradnických centrech, pak zaručeně pocházela z Vraňan, kde ji pro vás vypěstovala rodina Hančových.

 

Vraňany najdete nedaleko Mělníka, v polabských nížinách, kde se obecně daří pěstování ovoce a zeleniny. Soudě podle toho, že během 15 let se jahodníkové plantáže Hančových rozrostly z původních 20 arů na 80 hektarů, se tu mimořádně dobře daří i jahodám.„V roce 1998, kdy jsme s podnikáním začínali, jsme jahody pěstovali pouze na produkci plodů, od roku 2001 se soustředíme i na pěstování jahodníkové sadby,“vzpomínají manželé Hančovi, kteří vlohy pro práci s půdou zdědili po svých rodičích. „Dnes na farmě pracuje celá naše rodina a v sezóně se počet spolupracovníků pohybuje kolem stovky.“

 

Není divu, protože většina prací se tady dělá ručně. Na podzim, když se připravuje tak zvaná frigo sadba, sice s vyoráváním sazenic pomáhá technika, pak už ale nastupuje nenahraditelná práce lidských rukou. Sazenice je třeba zbavit listů, očistit od zbytků půdy, nasvazkovat a uložit do dřevěných bedniček, v nichž budou v chladicích boxech odpočívat až do února. Pak se, opět ručně, vysazují buď do praktických multipaků, z nichž si je pak zákazníci vysadí do svých zahrad, nebo přímo do větších nádob, truhlíků a závěsných květináčů, které patří v posledních letech k oblíbeným doplňkům balkonů a teras.

 

Prodejní sezóna sadby končí v polovině května, kdy už se ale blíží období sklizně. Z 20 hektarů, na nichž Hančovi pěstují jahody na plody, se ročně sklidí 150 – 250 tun plodů první jakosti nejrůznějších odrůd. Jahody se pěstují na slámě s využitím jen nezbytně nutného množství chemických přípravků pro ošetření rostlin. „Hlavním cílem naší firmy je nabídnout zákazníkovi jahody hlavně na farmě, kde mají záruku čerstvosti, nejvyšší kvality a nejnižší ceny,“ říkají Hančovi. „U nás si zákazník může jahody koupit již natrhané nebo si je může sám nasbírat. Naši produkci nenabízíme do velkoobchodů ani obchodních řetězců – vlastně ani nemusíme, protože veškerou naši sklizeň prodáme přímo na farmě.“ Letošní novinkou je jahodový mošt vyrobený z vlastních plodů, který si zákazníci ve Vraňanech mohli koupit samotný nebo míchaný s moštem jablečným.

 

Ani po sklizni plodů ale práce na jahodníkových plantážích nekončí. Sklizené jahodníky je třeba posekat, přihnojit a ošetřit a začít pomalu s přípravou sazenic na podzimní sezonu. Zhruba od přelomu července a srpna do konce září si můžete koupit v našich zahradnických centrech zakořeněné sazenice a do poloviny října je vysa- dit do zahrady. V té době se už ve Vraňanech chýlí aktuální sezóna ke konci – staré, tříleté porosty se zaorají, pole se nechá rok odpočívat, případně oseje zeleným hnojením, a vysazují se nové jahodníky na plantáže, které tímto způsobem získávaly sílu. A tak to vlastně pokračuje pořád dokola, už 15 let.

 

A jaký tip mají Hančovi pro všechny, kdo by si chtěli vypěstovat velké, zdravé a sladké jahody? „Základem je voda a slunce – bez vody plody nenarostou, bez slunce bude jejich chuť nevalná,“ usmívají se Hančovi a my jim dáváme za pravdu. Až si tedy na jaře půjdete do svého oblíbeného zahradnického centra pro novou sadbu, nezapomeňte nejprve pro své jahody vybrat na zahradě to nejlepší stanoviště!

 

Text: Michal Babor, in: Zpravodaj Podzim 2013, č. vydání 73