Po několika letech ale došlo k vystřízlivění: zelenina podražila a dodnes si málokdo dokáže zvyknout na to, že i v sezoně stojí kilogram jahod 80 Kč a třešně 100 Kč. Rajčat, okurek a další zeleniny, které markety nabízejí celou zimu, už jsme se také nabažili – se zavázanýma očima totiž jen málokdo pozná, co vlastně jí. Od roku 2005 tak v našich zahradnických centrech začínáme zaznamenávat zvýšený zájem o sazenice zeleniny, i když druhová skladba je evidentně jiná než před revolucí. Z košťálovin se sázejí ve větší míře pouze kedlubny, poptávka po celeru, majoránce a jiných aromatických a léčivých rostlin stoupá každý rok. Pěstitelský boom zažívají jarní salátové zeleniny a zejména teplomilná plodová zelenina – okurky, papriky, rajčata a další.

 

S rozmary počasí se vyrovnáme hravě

Vědecko- technická revoluce zuřící za ploty našich zahrádek donutila nás, zahradníky a zahrádkáře, mnohé letité pravdy zapomenout. Diskutabilní globální oteplování, ale zejména šlechtitelé zeleniny jsou příčinou toho, že na našich zahradách se daří i melounům a lilkům. Druhy, které jsme znali z dovolených v Bulharsku a v Rumunsku, nyní nakupujeme v zahradnických centrech a pěstujeme na zahradě s kedlubnami, špenátem a mrkví.

Přestávají platit pořekadla typu „Na svatého Marka vysaď oharka“. Nové odrůdy mají obvykle kratší vegetační dobu a vyžadují jiné zacházení. K dispozici je salát pro celosezonní výsevy, obří cibule o hmotnosti až 1,5 kg, kterou upotřebíme v kuchyni, ale především bude atraktivním dárkem: jedním darovaným kusem spolehlivě zachmuříte jakéhokoliv kolegu zahrádkáře, který suší někde pod přístřeškem svou cibuli o velikosti mexického dolaru.

A co teprve počasí? Jaro trvá obvykle týden, zima přechází přímo v léto, zmrzlí muži se řídí snad kalendářem Inků. Když je sucho, tak několik měsíců. Zima je jednou za pět let, ale zato zničující. S tím vším se musí šlechtitel a následně pěstitel vypořádat. A zdá se, že se nám to daří.

 

Zelenina dvojího druhu

Současný sortiment rajčat, paprik, okurek, melounů, lilků či tykví je naprosto neporovnatelný s tím, co jsme vám my, zahradníci, mohli nabídnout před dvaceti třiceti lety. Změnila se i technologie pěstování nejen na úrovni velkovýroby, ale i v zahrádkách. Rozhodující pro zahrádkáře je i to, že šlechtitelé chápou malopěstitele jako významného zákazníka a šlechtí například rajčata ve dvou skupinách – jednak pro velkovýrobu, jednak pro drobné zahrádkáře. Požadavky každého z nich jsou sice podobné, ale ne totožné. Velkovýroba vyžaduje především vysoký výnos, dlouhou skladovatelnost a vysokou odolnost při dopravě, zatímco samozásobitel upřednostňuje výbornou chuť a vysokou odolnost proti škůdcům a chorobám.

V posledních letech se na výsluní zájmu malopěstitelů dostává takzvaná roubovaná zelenina. Ve velkovýrobě se tato technologie využívá zejména u okurek již 50 let, u ostatních druhů plodové zeleniny se ale začala uplatňovat až v posledních několika letech.

 

Jak pečovat o roubovanou zeleninu

Co je na roubované zelenině tak zajímavého, že se už posledních letech stává vyhledávaným sortimentem? Kvalitní výkonná odrůda je naroubována na bujně rostoucí podnož příbuzné rostliny – například okurka na tykev, rajče na lilek, pro lilek jiná odrůda lilku a podobně. Přesná identifikace podnože se nikde neudává, protože je součástí know how.

Společnou vlastností podnoží je obří kořenový systém odolný proti chladu a přemokření. Výsledkem je bujný růst a odolnost ušlechtilé části rostliny. Okurky hadovky tak poskytují extrémní výnosy a dožívají se podzimu, protože kořeny dýně snesou sucho, mokro i chlad, což je pro skleníkové hadovky smrtelná kombinace. Rajčata dorůstají výšky pěti metrů, jedna rostlina pěstovaná na balkoně poskytne množství absolutně čerstvých plodů vynikající chuti. Obdobné je to u paprik. Pokud máte rádi lilky, stačí vysadit dvě tři rostliny – nejen že dosáhnete soběstačnosti, ale naučíte jíst lilek i sousedy. Roubovanou bazalku zase můžete sklízet po celou sezonu a nesetkáte se s tím, že by se uprostřed léta rostlina poroučela. Pokud vysadíte kteroukoliv odrůdu melounu, budete se divit, jak jste si mohli pochutnávat na kupovaných melounech.

Pro úspěšné pěstování roubované zeleniny je ale třeba dodržet pitný a stravovací režim. Rostlina musí mít dostatek živin a vody. Protože je sklizeň určena k naší konzumaci, použijeme kvalitní substrát, hnojíme přiměřeně nezávadnými organickými hnojivy. Pěstujeme v nádobě nebo volné půdě na zahradě nebo skleníku. Při nákupu sazenic vám personál zahradnického centra dokonale poradí a poskytne všechny potřebné informace.

 

KATALOG Roubované zeleniny najdete zde