Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
cs

 

 

 

 

Estragonový sorbet

150 g cukru,150 g třtinového cukru, 3 snítky estragonu, 1 snítka lipie citronové, trocha citronové kůry, 100 ml citronové šťávy

Zahřejeme 500 ml vody s cukrem a mícháme tak dlouho, dokud se všechen cukr nerozpustí. Omyjeme estragon a lipii citronovou a spolu s citronovou kůrou přidáme do cukrové vody. Přikryjeme pokličkou a necháme zchladnout. Dáme na 12 hodin do ledničky. Vyjmeme z ledničky, vyndáme bylinky a citronovou kůru a přidáme citronovou šťávu. Roztok dáme do mrazničky a každou půlhodinu mícháme. Sorbet nemá být ani tekutý, ani tuhý. Podáváme ho jako ledové letní osvěžení.

 

Zeleninová antipasta

2 malé cukety, 1 lilek, 1 žlutá paprika, po snítce čerstvých bylinek: petržel, bazalka, svatolina a rozmarýna, 8 čajových lžiček olivového oleje, sůl, pepř

Omyjeme zeleninu, necháme okapat a nakrájíme na kostky. Rozpálíme pánev a zeleninu nasucho (nebo téměř nasucho) orestujeme. Zatímco se připravuje zelenina, opláchneme bylinky a nasekáme je nadrobno. Smícháme je s olivovým olejem, osolíme a opepříme. Až zelenina změkne, horkou ji přesypeme do bylinkového oleje. Po chvíli ji vyjmeme a podáváme ještě teplou jako antipastu.

 

Palačinky se stévií

4 jablka, 4 vejce, 600 ml mléka, špetka stévie (umleté sušené listy nebo kupované stéviové sladidlo), olej, 400 g mouky, šťáva z 1 citronu

Smícháme mouku, stévii, citronovou šťávu a vypracujeme husté těsto. Oloupeme jablka, nakrájíme je na kostičky a přimícháme do těsta. Důkladně promícháme. V pánvi rozpálíme olej. Osmažíme na něm 6 tenkých palačinek.

 

Bylinkový ocet

1 l vinného octa, po 1 snítce bylinek: estragon, smil italský, tymián, 2 - 3 bobkové listy, hořčičné semínko, med, pepř, několik snítek bylinek na vložení do lahví

Bylinky omyjeme, necháme okapat, nasekáme je na větší kusy. Ocet nalijeme do smaltované nebo nerezové nádoby, vložíme do něj bylinky, med a koření a pomalu zahříváme. Asi 30 minut udržujeme pod bodem varu. Přes hadřík ocet přelijeme do důkladně vymytých lahví. Do každé lahve přidáme čerstvou snítku vybrané bylinky a uzavřeme. Bylinky můžeme podle chuti obměňovat. Hodí se zejména aromatické středomořské druhy.

 

Meduňkový krém

2 svazky čerstvé meduňky, 100 ml mléka, 3 plátky želatiny, 2 vejce, 3 žloutky,80 g cukru, 300 ml smetany ke šlehání

Meduňku omyjeme, necháme okapat. Lístky otrháme a dáme do hrnku spolu s mlékem. Přivedeme do varu a necháme asi 3 minuty vyluhovat. Namočíme želatinu. Meduňku scedíme, vymačkanou želatinu rozpustíme v mléce. Ušleháme do pěny vejce a 2 žloutky s cukrem. Pomalu přiléváme vlažné mléko. Tekutinu mícháme do vychladnutí. Posekáme meduňku, smetanu ušleháme dotuha. Obojí vmícháme do krému. Hmotou naplníme formičky vypláchnuté studenou vodou a nejméně na 3 hodiny dáme do chladničky.

 

Roketová pasta

1 stroužek česneku,100 g rokety, 50 g parmazánu, 30 g piniových oříšků, sůl, pepř, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce octa balsamico, 2 lžíce minerální vody

Česnek nahrubo nasekáme. Roketu omyjeme, osušíme a zbavíme velkých řapíků. Najemno nastrouháme parmazán. Na suché pánvi dozlatova opražíme piniové oříšky. Všechny přísady promícháme se solí a pepřem a rozmixujeme na jemnou pastu. Přitom postupně přidáváme olivový olej. Přimícháme ocet balsamico a minerální vodu. Dáme asi na 30 minut rozležet. Pastu můžeme použít jako zálivku na salát.

 

Fazolky se saturejkou

400 g zelených fazolek, sůl, 1/2 svazku saturejky, 20 g másla

Zelené fazolky omyjeme a očistíme. Saturejku rovněž omyjeme. Přivedeme k varu dostatečné množství osolené vody, dáme do ní fazolky se saturejkou a uvaříme je doměkka. Fazolky slijeme, necháme okapat a krátce je podusíme na másle. Podáváme jako přílohu k masu, nejlépe kuřecímu.

 

Rebarborový koláč s marcipánem

T ě s t o: 400 g polohrubé mouky, 1 bal. sušeného droždí, 75 g cukru, 1. bal. vanilkového cukru, špetka soli, 200 ml vlažného mléka, 50 g rozpuštěného másla

O b l o h a: 1,2 kg rebarbory, 50 g cukru, 300 g marcipánové hmoty,150 g moučkového cukru, 1 lžíce citronové šťávy, 1 žloutek, 1 lžíce smetany

Uhněteme těsto a přikryté je necháme kynout asi 20 min. 3/4 těsta vyválíme na plechu vyloženém papírem na pečení a necháme 20 min. kynout. Rebarboru omyjeme, oloupeme, pokrájíme na kousky a smícháme s cukrem. Troubu předehřejeme na180 °C. Uhněteme marcipán s cukrem a citronovou šťávou. Polovinu nastrouháme na těsto. Na marcipán rozdělíme kousky rebarbory. Zbytek těsta vyválíme. Marcipán vyválíme mezi dvěma fóliemi, položíme na plát těsta a ještě vyválíme. Nařežeme proužky a uděláme z nich na koláči mřížku. Žloutky rozšleháme se smetanou. Koláč potřeme a pečeme asi 35 minut.

 

Jarní zeleninová polévka se sýrovými noky

50 g másla, 2 lžíce olivového oleje, 4 karotky nakrájené na nudličky, 600 – 700 g jarní zeleniny (petržel, celer, kedlubnu, ředkvičky, jarní cibulku, pór, hrášek, květák, …) omyté a nakrájené na nudličky nebo plátky, 1 stonek libečku s lístky, 2 l vody nebo kuřecího vývaru, sůl, pepř, hrst nasekané zelené petrželky

Na nočky: 2 vejce, sůl, 50 g strouhaného sýra (gouda, eidam),100 g hrubé mouky, špetku muškátového květu, nasekaný libeček

V hrnci rozehřejte máslo i olej a osmahněte na něm zeleninu (květák rozeberte na růžičky). Zalijte vlažnou vodou nebo vývarem, osolte, přidejte koření i libeček a přiveďte k varu. Krátce povařte; stačí tři minuty. Než se začne polévka vařit, smíchejte všechny suroviny na sýrové nočky. Vykrajujte nočky lžičkou přímo do zeleninového vývaru a vařte ještě tři minuty. Pak vypněte oheň a podle potřeby polévku dosolte a dochuťte. Podávejte posypané petrželkou.

 

Voňavá tvarohová pomazánka

200 g čerstvého sýra, 80 g másla, 20 g čerstvé mateřídoušky (nebo ½ lžičky sušené), 1 cibule, 6 listů česneku medvědího

Cibuli a česnek nakrájíme najemno, mateřídoušku nasekáme (sušenou rozmělníme nadrobno). Čerstvý sýr smícháme s máslem a přidáme bylinky a cibuli. Osolíme, případně dochutíme paprikou a pepřem. Pomazánka výborně chutná na černém chlebu nebo celozrnném pečivu.

Obměna: můžeme použít nastrouhaný ovčí sýr.

 

Vepřová pečeně s bylinkami

Bylinky: jemně nasekaná petrželka, lžička tymiánu, půl lžičky rozmarýnu, vepřová pečeně, olej olivový, omáčka sojová, sherry suché, provensálské koření, sůl, sezamová semínka, med

Smícháme olej se sojovou omáčkou, sherry a provensálským kořením. Vepřové maso mírně osolíme, potřeme marinádou a necháme v chladu rozležet. Přendáme maso do pekáčku, mírně podlijeme, vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme zakryté cca 50 minut (během pečení teplotu snížíme na 180°C). Podle potřeby maso podléváme vodou a přeléváme vypečenou šťávou. Poklici odkryjeme, maso potřeme medem, posypáme jemně nasekanými čerstvými bylinkami, sezamovými semínky a dopečeme dozlatova. Podáváme s různě upravenými bramborami či bramborovým knedlíkem a salátem.

 

Dušené kuře s jarními bylinkami

1 ks kuřete, 0,5 ks svazku potočnice, 1 ks kerblíku, 1 ks snítky estragonu, 50 g šťovíkových listů, 2 ks šalotky, 50 g másla, 125 ml slepičí vývar, 250 ml smetany, 1 ks žloutku, sůl, bílý pepř

Kuře omyjeme a nakrájíme na 8 porcí. Potočnici, kerblík a estragon nahrubo posekáme. Šťovík a špenát omyjeme a necháme dobře okapat. Odstraníme stonky, zeleninu nakrájíme na nudličky. Šalotku oloupeme a nadrobno pokrájíme. Troubu předehřejeme na 190°C. Kulatou zapékací formu vymažeme 30 g másla a rozložíme do ní šalotku. Porce kuřete osolíme, opepříme a rozložíme na šalotku. Nádobu přikryjeme poklicí, vložíme do trouby a pečeme zhruba 25 minut. Mezitím v kastrolu rozehřejeme zbylé máslo. Přidáme špenát a šťovík a dusíme, dokud nezměknou. Přimícháme bylinky a dusíme ještě 2 - 3 minuty. Porce kuřete vyjmeme ze zapékací mísy a udržujeme v teple. Vypečenou šťávu zředíme slepičím vývarem. Přidáme 200 ml smetany a vše 3-4 minuty povaříme. Do omáčky vmícháme špenátovou bylinkovou směs. Kastrol stáhneme z plotny. Zbylou smetanu rozšleháme se žloutkem a vmícháme do omáčky, kterou osolíme a opepříme. Porce kuřete po dvou rozdělíme na 4 talíře a přelijeme omáčkou.

 

Jogurtová zálivka s bylinkami

150 g bílého jogurtu, 2 lžíce majonézy, 2 lžíce vinného octa, 1 lžíce citronové šťávy, 3 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, kopr, bazalka, pažitka, estragon, kerblík, petržel

Metlou dobře rozmícháme jogurt a 2 lžíce salátové majonézy. Zašleháme 2 lžíce bílého vinného octa, citrónovou šťávu a 3 lžíce olivového oleje. Přidáme sůl a pepř. Najemno nasekáme bylinky a vmícháme je do zálivky.

 

Pečené brambory na rozmarýnu

1 kg brambor ve slupce, 50 g sádla, sůl, pepř, rozmarýn

Důkladně omyjeme brambory ve slupce. Rozkrájíme je na větší měsíčky, vložíme do pekáčku, osolíme, opepříme a přidáme snítky rozmarýnu a sádlo. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 180˚C a pečeme cca 1 hod. Je to výborná příloha ke grilovanému masu.

 

Koprová omáčka s uzeným lososem

25 g másla, 1 najemno nasekaná bulva fenyklu, 2 malé cukety rozkrájené na kostičky, 2 prolisované stroužky česneku, 100 ml podušeného hrášku, hrstička nasekaného kopru, 250 g sýru Mascarpone, 150 g na kousky nakrájeného uzeného lososa, sůl, pepř

Ve velkém kastrolu rozehřejeme máslo na něm 6 - 8 minut mírně opékáme fenykl a cuketu, dokud nezměknou, nesmějí však zhnědnout. Přidáme česnek a opékáme další 2 minuty. Pak přidáme víno, trošku soli a pepře a přivedeme k varu. Necháme omáčku prudce vřít 1 minutu, dokud se víno mírně nevyvaří. Omáčku přelijeme do mixéru a velmi jemně mixujeme, až bude kašovitá. Nesmí však být příliš jemné. Omáčku nalijeme zpět do kastrolu a přidáme do ní hrášek, kopr, mascarpone a lososa. Prohřejeme ji, dochutíme a podáváme horkou.

 

Petrželková omáčka

30 g petržele kudrnky, 0,25 l rybího vývaru (můžeme použít vývar z vařené šunky, šunka nesmí být příliš slaná!), 25 g másla, 25 g hladké mouky, 0,25 l mléka, 3 lžíce nízkotučné smetany, sůl, pepř

Petrželku zbavíme tvrdých stonků a vložíme ji do kuchyňského robotu nebo mixéru spolu s polovinou vývaru. Mixujeme, dokud petrželka nebude najemno nasekaná. V nádobě se silným dnem zpěníme máslo, přisypeme mouku a rychle mícháme, aby se obě přísady spojily. Za stálého míchání upravujeme 2 minuty. Nádobu odstavíme z plotny a postupně do jíšky všleháme petrželkou navoněný vývar. Poté za stálého míchání přiléváme i zbytek vývaru, dokud nedostaneme hladkou omáčku. Všleháme do ní mléko, hrnec opět postavíme na plotnu a omáčku za stálého míchání přivedeme k varu. Teplotu stáhneme a za pravidelného míchání pokračujeme ve vaření až 15 minut, dokud omáčka nebude jemná a hladká. Omáčka by měla hřbet vařečky potáhnout tenkou vrstvou.

V mícháme do ní smetanu a přidáme trošku soli a pepře (nezapomeňte - použijeme-li vývar ze šunky může být dosti slaný) a omáčku jemně prohřejeme.

 

Kulajda se zastřeným vejcem

3 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, 1,2 l kuřecího vývaru nebo vody, 4 velké brambory, hrst čerstvých lesních hub, 100 ml octa, 250 ml smetany (nejméně 31%),  sůl, pepř, 5 lžic krupicového cukru, menší svazek čerstvého kopru, 1 vejce na osobu

Připravíme jíšku z másla a hladké mouky, orestujeme do růžova, zalijeme vývarem nebo vodou, osolíme, opepříme, přidáme nakrájené brambory na kostičky, přikrájíme houby, které orestujeme na másle, přidáme do polévky. Vaříme, dokud brambory a houby nezměknou. Nakonec vmícháme smetanu, dochutíme cukrem, octem a necháme přijít k varu, stáhneme a přidáme čerstvý kopr. Ztracené vejce vložíme do talíře. (Postup: do menšího kastrolku dáme vodu, až se začne vařit, přilijeme ocet, vejce rozklepneme do misky. Vodu rychle zamícháme, aby vznikl vír. Doprostřed víru vlijeme vejce, vodní vír zabalí bílek okolo žloutku. Když se bílek zpevní , stáhneme kastrolek , necháme ještě 3 minuty dojít. Servírujeme do talíře s polévkou.

 

 ... další recepty a tipy na chutné lehké saláty nalezneta zde

 

Které bylinky se hodí ke kterému masu? Čtěte zde