Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
cs

 

 

 

 

Rosa rugosa – růže svraskalá

Vytrvalý keř dorůstající výšky 1 – 1,5 metru, původem z Dálného východu, je velmi nenáročný a odolný i k mírnému zasolení. Hojně se využívá do zahradních i parkových výsadeb, ale také do živých plotů či okolo silnic. Na našem území se růže svraskalá začala pěstovat na přelomu 19. a 20. století. Hlavní předností tohoto druhu je vysoká odolnost vůči většině růžových chorob. Snáší i chudou půdu, větrné stanoviště či silné mrazy, avšak nejvděčnější bude za slunné místo, za něž se odmění bohatým růstem a kvetením. Kvete jednoduchými nebo poloplnými květy v barvách od bílé přes růžovou až po purpurově karmínovou. Květy se objevují od června do září, bývají po jednom až pěti na stonku a krásně voní. Plodem je velký (2-4 cm v průměru), masitý a hladký šípek oranžově červené barvy. Lístky jsou nápadně svraskalé a kožovité. Kromě estetické funkce v zahradě má tato růže i hojné využití v potravinářství a léčitelství pro svůj vysoký obsah vitamínů a dalších, lidskému tělu prospěšných látek.

 

 

RECEPT: Šípkový džem

recept pro 1 – 2 sklenice

 Potřebujeme: 1 kg šípků (Rosa rugosa), 0,5 kg cukru (želírovací), šťáva z poloviny citronu, voda

Způsob přípravy: Šípky dobře omyjeme, dáme do kastrolu a zalijeme vodou, aby byly všechny ponořené. Povaříme na mírném ohni cca 25 minut, dokud šípky dostatečně nezměknou. Pak vše propasírujeme přes jemné sítko. Na sítku by měly zůstat pouze semena a slupky. Po prvním pasírování však ještě zůstane na sítku i část dužniny, proto tuto směs rozředíme trochou vody a znovu přepasírujeme. Pokud vše půjde dobře, měli bychom takto získat 500 g šípkového pyré. Nyní vmícháme citronovou šťávu, cukr a krátce (cca 5 minut) provaříme do zhoustnutí. Ještě horký džem ihned plníme do připravených vymytých sklenic. Sterilujeme 10 minut při 80 °C.

Tento džem přispívá ke zvýšení imunity. Je zdrojem především vitamínu C, ale také B1 a B2.