Jak vypěstovat rajčata na balkoně

rostlinu vysadíme do většího truhlíku nebo květináče

použijeme kvalitní zeminu s hnojivem

umístíme na místo, kam svítí celý den slunce

vhodné je místo pod střechou, aby na rostlinu nepršelo

pečlivě zaléváme a přihnojujeme

 

Proč jsou rajčata zdravá

čistí organismus, obnovují buňky

obsahují vitamíny A, C, B, E

pomáhají posilovat kosti v těle

rozemnuté listy se používají na bodnutí hmyzem

z nakrájených plodů si můžeš udělat pleťovou masku

 

NÁŠ TIP: Pro pěstování zeleniny v truhlících a jiných nádobách doporučujeme použití bio zeminy a bio hnojiva. Výrobky z řady Natura neobsahují žádné chemické látky a s jejich použitím budou rostliny krásné a silné a jejich plody budou nejen chutné, ale především zdravé.

 

Roubovaná zelenina plodí lépe

V posledních letech se stále častěji prosazuje tak zvaná roubovaná zelenina. Například rajčata roubovaná na silně rostoucí podnože spolehlivě plodí a jsou méně náchylná vůči chorobám. Na jaře si z našich zahradnických center můžete odnést kromě rajčat také roubované okurky, melouny nebo lilek.

Rozhodující pro kvalitní růst jsou podnože od přírody rezistentní proti škůdcům a některým chorobám. Podnož svým silným růstem stačí zásobit živinami dva nebo tři výhony s mnoha plody. Zajímavou variantou umístění těchto rostlin je například špalír z rajčat na balkónu, terase nebo ve skleníku.

Okurky hadovky se přednostně roubují na rezistentní podnož dýně, aby se zabránilo pravému padlí, které se často vyskytuje ve sklenících a bez chemického postřiku se nedá potlačit. Pro pěstování na balkonech jsou zajímavé miniokurky dlouhé asi 10 cm vhodné pro přímý konzum.

 

silnější růst

lepší kvalita plodů a listů

vyšší odolnost vůči chorobám a škůdcům

vyšší a jistější úroda plodů

 

 

Zdravé a chutné zeleninové recepty

Klasický waldorfský salát

4 pevná jablka, 2 stonky řapíkatého celeru, 2 lžíce citronové šťávy, 3 hrsti vlašských ořechů, 5 lžic kvalitní majonézy, listy salátu k podávání, špetka soli

Jablka omyjeme a nakrájíme na kostky, zalejeme citronovou šťávu. Přidáme ořechy, nakrájený nebo nastrouhaný celer, sůl a majonézu. Všechno důkladně promícháme. Na talíř položíme list salátu, na něj narovnáme připravený salát a podáváme. Majonézu můžete nahradit zakysanou smetanou. Salát lze doplnit o lžíci medu a několik kuliček hroznového vína.

 

Sýrový koláč z cukety

5 cuket (cca 1 kg), 100 ml olivového oleje, 2 větší cibule, půl lžíce soli, 1 lžíce sušeného oregana, 6 vajec, 250 g bílého jogurtu, 150 g mouky, 1 lžíce kypřicího prášku, 200 g feta sýru, svazek čerstvé petržele, červená mletá paprika, sůl a pepř

Troubu předehřejeme na 180 C. Čtyři cukety nakrájíme na kostičky a zbývající odložíme na později. Cuketu osušíme. Na pánvi si rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou cibuli i cuketu, osolíme a přidáme oregáno a zhruba 10 minut opékáme. Mezitím v míse rozšleháme vejce s jogurtem, přidáme kypřicí prášek, mouku, a nakonec i fetu nakrájenou na kostičky. Zeleninu přemístíme z pánve do těsta, přidáme natrhanou petrželku a promícháme a přemístíme do zapékacího pekáčku. Poslední cuketu nakrájíme na tenké plátky a rovnoměrně ji rozmístíme na těsto. Můžeme mírně posypat mletou červenou paprikou. Vložíme do trouby a pečeme přibližně 30 minut, dokud povrch nezezlátne.

 

Choriatiki – řecký salát

3 rajčata, 1 větší okurka, 1 červená paprika, 1 červená cibule, 40 g černých oliv, 150 g sýru feta, 100 ml olivového oleje, lžíce oregana, podle chuti balzamikový nebo vinný ocet, sůl, pepř

Okurku oloupeme a spolu s rajčaty nakrájíme na větší kusy. Papriku nakrájíme na širší proužky, cibuli na klínky. Všechnu zeleninu i olivy rovnou rozdělíme do misky, přidáme olivy a sýr nakrájený na kostky nebo plátky. Na zálivku smícháme olivový olej ocet, ocet, oregano, sůl a pepř. Olivovým olejem opravdu nešetříme, správné choriatiki ho chce hodně, nestačí jen zakápnout. Podáváme s bílým pečivem.