Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace

 

Většina z nich však kromě vůní a specifické chuti nabízí i bonus v podobě léčivých látek. Tak proč nespojit příjemné s užitečným a nevysadit si alespoň základní druhy – když ne do zahrady, tak třeba do většího květináče nebo do truhlíku za okno? V našem přehledu najdete osm nejčastěji používaných bylinek, které nejsou náročné na péči ani údržbu.

 

 

Bazalka pravá (Ocimum basilicum) a Máta peprná (Mentha piperita) jsou pravděpodobně nejčastěji pěstované bylinky v našich zeměpisných šířkách.

 

 

Bazalka pravá (Ocimum basilicum)

Nároky: pěstujeme na velmi teplém, chráněném místě, dostatečně zaléváme, přeschlá tvoří kožovité listy, náročná na živiny, za vlhkého počasí trpí plísněmi, ideální je proto pěstovat ji v květináči pod střechou, sklízíme těsně před rozkvětem

Použití: do polévek, omáček, pizz, těstovin, luštěnin, k rybám a všem druhům masa, spolu s rajčaty a mozzarellou je součástí salátu caprese; povzbuzuje trávicí činnost a podporuje chuť k jídlu, celkově zlepšuje metabolismus, působí proti stresu, zmírní bolesti hlavy

Zajímavost: má stejné nároky jako rajčata – pokud ji pěstujeme v jejich blízkosti, chráníme je před padlím a zvýrazníme jejich chuť.

 

Máta peprná (Mentha piperita)

Nároky: vysazujeme na slunečné, chráněné místo, do vlhké půdy, špatně snáší sucho a chlad, je vytrvalá, nutná pravidelná zálivka

Použití: nepostradatelná součástí osvěžujícího mojita, na pečené a grilované maso a ryby, do omáček, zeleniny, rýže, bylinkového másla nebo salátů; zlepšuje trávení, tlumí překyselení žaludku a pálení žáhy, inhalace potlačují bolesti hlavy a stres, mátový olej má chladivé účinky

Zajímavost: nejvíce éterických olejů produkuje máta při pěstování v blízkosti kopřiv, naopak nedaří se jí v blízkosti heřmánku.

 

   

K dalším základním druhům bylinek patří Pažitka (Allium choenoprasum), Majoránka zahradní (Origanum majorana) a Petržel kadřavá (Petroselinum crispum).

 

 

Majoránka zahradní (Origanum majorana)

Nároky: jednoletá rostlina, vysazujeme v trsech na teplé místo s živnou půdou, hnojíme organicky, sklízíme před kvetením

Použití: do bramborové polévky a jiných bramborových pokrmů, do omáček, těstovin a luštěnin; má silně tišící vliv na nervovou soustavu, zlepšuje činnost trávicí soustavy

Zajímavost: vůně majoránky prý dokáže přičarovat lásku, stejně tak ale tiší lásku nešťastnou

 

Petržel kadeřavá (Petroselinum crispum)

Nároky: pěstujeme nejlépe ze sadby jako dvouletou rostlinu, sklízíme až po zesílení trsu, protože oslabení může petržel zahubit

Použití: k dochucení polévek a salátů; působí močopudně, dezinfikuje, zlepšuje zažívání, podporuje chuť k jídlu, čerstvá obsahuje hodně vitamínu C

Zajímavost: je jednou z nejstarších bylinek, podle historiků se pěstovala už v době kamenné

 

Pažitka pobřežní (Allium schoenoprasum)

Nároky: pěstujeme na slunném, vzdušném stanovišti, i v lehčí půdě s dostatkem dostupného vápníku, vytrvalá

Použití: do zeleninových salátů a jiných studených pokrmů, zejména pomazánek; významný zdroj vitamínů C, A, B1, B2 a minerálů, povzbuzuje chuť k jídlu a má mírné protizánětlivé účinky

Zajímavost: pažitka dokáže nahradit sůl a je nepostradatelná při předepsané neslané dietě

 

 

   

V kuchyni i léčitelství vynikají i Dobromysl obecná (Origanum vulgare), Mateřídouška obecná (Thymus vulgaris) nebo Rozmarýna lékařská (Rosmarinus officinalis).

 

 

Dobromysl obecná (Origanum vulgare)

Nároky: pěstujeme v lehké propustné půdě na přímém slunci, snadno se rozrůstá, sklízí se kvetoucí nať od července do srpna

Použití: nepostradatelná na pizzu, vhodná i na pečené brambory, do zálivek zeleninových salátů, do slaných závinů, k sýrům; zlepšuje trávení, zvyšuje chuť k jídlu, působí dezinfekčně, tlumí křeče, pomáhá vylučovat hlen z plic

Zajímavost: dobromysl měla chránit před zlou mocí, proto byla součástí svatojánského kvítí – směsi rostlin trhaných na svatého Jana (24. června), které měly chránit lidi, jejich příbytky a zvířectvo od nemocí a všeho zlého

 

Mateřídouška obecná (Thymus vulgaris)

Nároky: pěstujeme v kypré písčité půdě, výživná zemina snižuje její charakteristickou chuť, stanoviště slunečné, chráněné, zálivka mírná, půda ale nesmí nikdy vyschnout, nehnojit, sklízíme před rozkvětem

Použití: ve středomořské, francouzské, mexické a španělské kuchyni, do luštěnin, uzenin, pečeného masa a hůře stravitelných jídel, součást provensálského koření; jedno z nejsilnějších přírodních antibiotik, antiseptické a dezinfekční účinky, zbavuje nás bakterií, plísní a střevních parazitů

Zajímavost: mateřídouška byla první bylinou na středověkém seznamu posvátných magických bylin, je součástí mnoha receptů ze 17. století, které údajně umožní člověku vidět nadpřirozené bytosti

 

Rozmarýna lékařská (Rosmarinus officinalis)

Nároky: písčitohlinitá, spíše těžší půda bohatá na živiny, v našich podmínkách přezimuje jen v nejteplejších oblastech, vhodnější je pěstování v květináči a na zimu přenesení do bytu

Použití: vynikající k pečeným bramborám a jakýmkoliv pečeným masům, výborně ladí zejména s jehněčím; prokrvuje trávicí trakt a podporuje tvorbu žluči, zlepšuje psychickou i fyzickou kondici, odstraňuje pocity únavy a vyčerpanosti, ve formě masti ulevuje od bolesti kloubů a revmatu

Zajímavost: louhováním čerstvých rozmarýnových lístků v láhvi kvalitního bílého vína po dobu osmi dnů vznikne příjemný prostředkem při nízkém krevním tlaku, užívá se 50 ml ráno na lačno

 

 

 

in: Zpravodaj Léto 2016, č. 87

Text: (red); foto: Dreamstime